Materialise Interiors

Sustainable, healthy, & cruelty free interior design

 

Real Patisserie – Trafalgar Street

Project type: CONSULTANCY.    COLLABORATION.

  • Project steps:   
  • Briefing and site visit
  • Interior design concept
  • Design development and sourcing
  • Detail drawings and specification
  • Trade liaison
  • Client binder
  • Shopfront signage design

Photo credit: Chloe Lana photography.

 

The artisan bakery Real Patisserie has been a popular part of Brighton and Hove since first opening in the late 1990s.  The company recently rebranded and took the opportunity to update their Trafalgar Street branch both inside and out.  This shop was their very first bakery and opened in 1997.  I was asked to undertake this project and very much enjoyed the process working with their team and local tradespeople.

After observing customer flow is this very tightly packed and loved shop, I rejigged the layout to make it more comfortable for the high volume of customers.  We added the fantastic illustration by on a wall covering showing the bakery and shop in operation by Paul Eades.  Wall finishes and lighting was updated and new fixturing added.

Working with DJ Carpentry and PK Waters Sign Studio.

 

The following planet friendly steps were taken in the renovation:

  • Refinished the existing shopfront instead of replacing it
  • Reused the flooring
  • Reused the refrigerated display unit and clad it in FSC timber
  • Reused the lighting
  • Minimal VOC content paint
  • Repositioned and reused reclaimed timber fixturing

 

Testimonial

Photo credit: Chloe Lana photography.

Photo credit: Chloe Lana photography.

Photo credit: Chloe Lana photography.

Photo credit: Chloe Lana photography.

Photo credit: Chloe Lana photography.

Photo credit: Chloe Lana photography.

 

Real Patisserie – Western Road

Project type:  CONSULTANCY.   COLLABORATION.

Project steps:

  • Briefing and site visit
  • Interior design concept
  • Design development and sourcing
  • Detail drawings and specification
  • Shopfront design and planning application liaison (including signage)

 

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

 

I was asked to update the Western Road branch both inside and out. This shop with in-house bakery is within the Brunswick Conservation Area so the shopfront had to be designed carefully and sympathetically, but also taking the opportunity to add internal lighting to the signage and adding new a projecting sign. Both were achieved by working with Brighton and Hove Council.

The interior was reworked to better fit the space but also by observing and improving customer flow. The entrance was centralised to work better for flow. A view through to the in-house bakery given by using bread shelving with views through – adding theatre. As well as rethinking finishes and lighting, the existing refrigerated display was brought up to date with timber cladding, the hot drinks area was better situated and customer seating was improved and increased.

Working with DJ Carpentry, Kiwanda Joinery and PK Waters Sign Studio.

The project had the following eco credentials:

  • FSC certified sustainable timber shopfront
  • Recyclable flooring with 40% recycled content and very low VOC Emissions
  • Reused the refrigerated display unit and clad it in FSC timber
  • Reused lighting including decorative wall lights
  • Minimal VOC content paint
  • FSC timber seating and tables

 

Testimonial

3D model

RealPatisserie_general counter

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

RealPatisserie_general interior1

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

RealPatisserie_bread shelves

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

RealPatisserie_coffee area

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

RealPatisserie_seating and drinks area

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

RealPatisserie_seating area

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

RealPatisserie_bread shelves1

Photo credit: Wayne Matthews-Stroud.

 

 

Real Patisserie – Church Road

Project type:  CONSULTANCY.   COLLABORATION.

Project steps:

  • Briefing and site visit
  • Interior design concept
  • Design development and sourcing
  • Detail drawings and specification  
  • Shopfront signage design

 

Still in progress.  Photos to follow.

 

This low impact project saved waste and use the following:

  • Shopfront was reused
  • Flooring was reused 
  • We reused the refrigerated display unit and clad it in FSC timber
  • 100% low energy lighting
  • Minimal VOC content paint
  • FSC timber seating and tables